BIK – Lag din egen vertikale Pallehage

Bruk – ikke kast. Med noen enkle midler som ikke koster stort og litt egeninnsats, kan du raskt lage din egen vertikale Pallehage. De passer ypperlig på en balkong eller i en liten hage der du får utnyttet plass maksimalt.  Selv inne kan du plassere dem. De er lette å vedlikeholde og du kan flytte hele pallen med innhold hvor du vil. En mobil minihage som er vakker,  nyttig og ganske original.

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-strawberries-herbs

Dagens paller er som regel engangspaller og derfor kan du ofte få brukte gratis om du spør på en byggeplass eller butikk.  Europallen er laget for gjenbruk og kan koste kr. 50 og oppover.  Sjekk finn.no og se om de gis bort eller selges billig i ditt område.

Noen paller som Europallen er varmebehandlet fremfor kjemisk behandlet og selvsagt å foretrekke med tanke på miljø og helse.

Dette trenger du

DIY-pallet-vertical-garden-tutorial-pics

– En eller flere paller

– Strie du kan kjøpe på gartneri

– Planteduk mot ugress ( det finnes økologisk)

– Stiftemaskin ( til møbler) eller hammer og stifter

– En god saks

– Jord

– Frø eller stiklinger (økologiske/biodynamiske)

Slik gjør du

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-garden-film-stapler

På den siden du ønsker plantene skal stikke ut, stifter du strie på innsiden av pallen. Du må ikke bruke strie foran, men det holder jord bedre på plass.

Nå  skal du stifte på planteduk på 3 sider og dekke ytter-rammen.  Den siden som skal stå øverst når du reiser pallen skal du ikke legge duk. Der skal du fylle på jord.

Fyll og så

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-film-soil-flowers

Sett pallen veritkalt og fyll på jord fra toppen. Ikke pakk det for hardt, men press det litt sammen. Det kan lønne seg å vanne fra toppen nå og se hvor mye jord som synker og fylle på mer om nødvendig.

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-scissors-seeds

Alle bilder: diy-enthusiasts.com

Klipp så hull i strien der du vil sett frø eller stiklinger i passe avstand.  Husk å vanne jevnlig da Pallehager har en tendens til å være «tørste», og pass ekstra godt på de to  nederste radene som ofte blir tørrest.

Mer skal det ikke til før du kan ha en frodig og plassbesparende flott liten hage.

Om du har lyst på en mindre rustikk Pallehage, kan du pusse ned materialet og lakke eller male det før du tar det i bruk.  Ubehandlede paller som står i regn, vil svelle og bli tunge av vann, men de står godt i mange år.

Hvilke vekster passer best?

Mange lavtvoksende urter som timian, mynte, sitronmelisse og oregano passer godt.  Lave flerårige stauder, grønnsaker som erter, redikk, salat,  lavtvoksende blomster som stemorsblomster, blomkarse. Bær egner seg også godt som jordbær.  Prøv deg frem og finn ut hva som passer deg best.

Annet

Her har du også en gyllen anledning til å dyrke planter naturlig uten kunstgjødsel eller giftige sprøytemidler.  Velg frø og planter med omhu med tanke på bier, humler og sommerfugler også.

Du kan selvsagt bruke en pall horisontalt i en eller flere høyder, på bukker eller direkte på bakken. Fremgangsmåten blir omtrent det samme, men du trenger ikke strien nødvendigvis.

Pallehager inspirasjon

DIY-vertical-planter-idea

 

palle13

 

Bli med på våre pallekonkurranser:

Konkurranse – Norges beste pallehage og pallemøbel 2014

Relaterte saker: 
BIK – Papirpotter og mini bikuber – forberedelser til våren
BIK – Grønnsakshage hele året i vinduskarmen
BIK – 40 fantastiske måter å bruke gamle paller
BIK – Bruk paller på 80 kreative måter
BIK – Bruk grønnsakskrell og kjøttbein
BIK –  Energisparing – Isolere vinduer med bobleplast

Kilder:

Design Rules
DIY enthusiasts
Get busy gardening
Solhatt økologisk hagebruk

 

35 urter som krydrer livet

Lær å dyrke selv
Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *