Dødens symfoni

Mange har hørt nær døden opplevelser blitt beskrevet som en følelse av å flyte ut av sin egen fysiske kropp, og en reise gjennom en tunnel hvor de ofte blir møtt med et sterkt lys. Men det som kanskje ikke så mange kjenner til er opplevelsen av lyd som og ofte skjer ved en nær døden opplevelse.

“My soul is a hidden orchestra; I know not what instruments, what fiddlestrings and harps, drums and tambours I sound and clash inside myself. All I hear is the symphony.”

Fernando Pessoa – The Book of Disquiet.

En som har sett nærmere på fenomenet er den australske artisten Saskia Moore. Hun har de siste årene jobbet med et kunstprosjekt ved navn «Dead Symphony«. Der har hun snakket med forskere innen feltet, nevrologer, leger, religiøse og ikke minst mange som har hatt nær døden opplevelser, i et forsøk på å gjenskape hva vi hører når vi dør. Hva er den siste lyden folk hører ved en nær døden opplevelse – deres favorittsang, eller noe annet de husker fra livet?

Slik beskriver Saskia Moore lyden:

Det er en digital, syntetisk lyd – det er hvordan mange mennesker beskriver den. Veldig vakkert, ofte som lyden av korsang, men med forlengede toner. Noen sa det var melodisk, nesten som klokkespill, men ikke som kirkeklokker og ikke religiøst.

Den har et brusende mønster, nesten som en vibrafon duellerende med seg selv i et endeløst mønster.

En lytter fortalte om » summingen av elektrisitet……som stoppet av et knekk.».

… Transkripsjonen av denne musikken har vært en interessant prosess, utarbeide metoder og midler til å snakke med ikke-musikalske mennesker, få de til å beskrive, nynne, og til tider farge og tegne lydene.

Det jeg har hørt og lagd transkripsjon av, har en dyp likhet med klanglige atmosfærer folk hører under nær døden opplevelser – det er vilt, fascinerende av typen som gir gåsehud.

Jeg har lest mange bøker, dokumentert folks beretninger om sine nær døden opplevelser og snakket med mange forskere, leger, folk av religion, spiritalister og kvantefysikere.

I et kort åndedrag av tiden, har mitt perspektiv på døden endret seg ugjenkallelig. Og i samme åndedrag forblir jeg helt fascinert, forvirret og nysgjerrig på det.

Musikken Moore lagde ut ifra samtaler med  disse personene ble først presentert i Arts Centre Melbourne, og her er en liten smakebit.

Er du interessert i nær døden opplevelser kan du  og lese vår artikkel Minner fra nær døden-opplevelser: mer ekte enn virkeligheten?.

http://youtu.be/oYKvw_CDL_Q

Bilde:
religion.blogs.cnn.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *