Vitamin D – mot dødelig brystkreft

Nyere forskning viser at stadig flere lidelser er knyttet til lave verdier vitamin D, ikke minst brystkreft som var den første formen for kreft de oppdaget ble beskyttet av vitamin D. Å inkludere vitamin D i kreftbehandling er fornuftig å vurdere. Likeså å forebygge mot kreft og andre lidelser ved å ha en god vitamin D status hele året.  

Ved hjelp av observasjonstudier ser det ut til at frekvensen av brystkreft minsker med omtrent 30% når vitamin D-nivåer i blodet er større enn 40 ng / ml (100 nmol / L) i forhold til lavere nivåer av 20 ng / ml (50 nmol / L).

Vitamin D har vist  seg å blokkere veksten av brystkreftsvulster. Kalsitriol som er vitamin Ds aktive form, gir mange fordeler mot kreft. Denne formen for vitamin D oppfordrer celler til å enten tilpasse seg et organ eller begå selvmord (apoptose). Kalsitriol begrenser også blodtilførselen til svulsten og reduserer spredning av kreft, skriver Vitamin D Council

Trippel negativ brystkreft

Et annet forskerteam har nylig oppdaget verdien av vitamin D i behandling av trippel negativ brystkreft. De har funnet en molekylær bane som bidrar til trippel-negative behandlingresistent- og ofte dødelig brystkreft. De har også funnet et potensial til en ny behandlingsterapi som involverer vitamin D og identifisering av biomarkører som kan hjelpe å finne pasienter som kan ha fordel av denne behandlingen. Forskerne mener at i fremtiden kan kvinner med trippel-negativ brystkreft dra nytte av en behandling som inkluderer vitamin D.

Forskerteamet ledet av Susana Gonzalo, Ph.D., assisterende professor i biokjemi og molekylær biologi ved Saint Louis University, oppdaget også hvorfor kreftceller vokser ukontrollert og hvordan svulstene motstår behandling i de aller hissigste brystkrefttypene. Celler som mangler BRCA1, fant de aktiverer cathepsin L (CTSL) som fører til et lavere nivå av proteinet 53BP1 som gjør at kreftceller vokser ukontrollert.

Les hele saken: Science Daily

Forebygging mot kreft

Hvorfor vente med å sørge for at du har god vitamin D status hele året, når det beskytter mot mange typer sykdom? Høye nivåer vitamin D og lavere risiko for brystkreft er vist i nesten alle studier. Mens hos de med lave verdier vitamin D mot de med høye innen tre år etter diagnosen, ble det nesten alltid funnet lavere risiko ved høyere nivå vitamin D. De som ble målt med lengre intervaller, hadde derimot ikke lavere risiko. Årsaken kan være at brystkreft kan vokse raskt slik at selv et lite fall i vitamin D nivåer en kort periode, kan tillate kreften å vokse før det blir oppdaget.

Studier har vist at en kombinasjon av vitamin D og kalsium gir moderat brystkreft-beskyttelse for kvinner før overgangsalderen. Kalsiuminntak  på mer enn 1000 mg / dag kan være nyttig, enten via mat eller tilskudd.

En studie i Norge fant at kvinner diagnostisert om sommeren hadde en bedre to-års overlevelsesrate enn de diagnostisert om vinteren. Vitamin D-nivåer er høyere om sommeren enn om vinteren, noe som kan forklare funnene.

d3

Bilde: Kilden.info

Selv om det ikke har vært noen rapporterte studier med behandling av kvinner med brystkreft og vitamin D, har noen kreftbehandlere valgt å gi minst 5000 ie vitamin D til pasienter med mange typer kreft.

Husk derfor å sjekke D vitamin status gjennom året for å sikre deg best mulig beskyttelse mot en rekke sykdommer. 

 

Relaterte artikler:
Frykt for brystkreft er big business – Myriad Genetics
Noen tegn på vitamin D3 underskudd
Vitamin B6- og jernmangel kan gi panikkanfall og angst

Kilder:

The Journal of Cell Biology

Science Daily

Vitamin D Council

Annonse:

D3 Vitamin – Sprayform
Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *