Bruk forbrukermakten – velg etisk mat

Gjennom  holdningskampanjer, har forbrukerne vist sin makt overfor mat-produsenter og tilbydere. I 2012  har «Grønn hverdag»  og «Regnskogfondet» samarbeidet om å sørge for at folk har engasjert seg mot bruk og salg av palmeolje som bidrar til å rasere regnskogen.

«Grønn hverdag»  og «Regnskogfondet» gikk også sammen om å lage «palmeoljeguiden» som ble lansert i NRK Forbrukerinspektørene ifjor, og hundretusener av forbrukere strømmet til deres nettsider for å finne ut hvilke matvarer palmeolje lurket i.

Resultatet har vært formidabelt

– Dette har gått over all forventning. Gjennom vår kampanje har norske forbrukere sagt tydelig i fra at de ønsker mat uten palmeolje. Mange matprodusenter oppgir det enorme forbrukerpresset som en viktig årsak til at de bytter ut palmeoljen, og vi vil derfor takke alle forbrukere som har støttet oss underveis, sier Anja Lyngsmark, kampanjekoordinator i Regnskogfondet.

Hele to tredjedeler av all palmeoljeforbruk i Norge er borte takket være folks engasjement og ildsjeler innen matproduksjon. Nordmenn får i seg 1 liter palmeolje årlig mot 3 liter for bare et par år siden.

– Tallene er oppsiktsvekkende. Importen av palmeolje bare øker og øker i alle andre land. Norge er så vidt jeg kan se, det eneste landet der importen går ned, sa nylig analytiker Siegfried Falk, som overvåker de globale markedene for oljefrø og vegetabilske oljer, til A-magasinet.

I tillegg solgte Oljefondet  seg ut av 23 palmeoljeselskaper i 2012.

– Dette er en viktig og stor seier for regnskogen og klimaet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Bevisst forbruk 

Vi vil oppfordre alle forbrukere til å fortsette å være bevisste på hva de handler av mat og tenke etisk. Er fisken din oppdrettet aller vill? Er kjøttet norsk eller importert? Hvor kommer maten fra? Er det kortreist eller langreist? Er det GMO-mais i cornflakes? Går det tydelig frem at saft er tilsatt aspartam som søtningsmiddel?

Du kan stille krav til butikker såvel som produsenter. Både om vareutvalg og krav til kvalitet og merking. Krev mer økologisk mat, Fairtrade handel, norsk fremfor importert. Matindustrien er til for oss og ikke omvendt, derfor har vi makten til å sette standard. Jo flere som krever bedre, naturlig og etisk mat, desto mer press legger vi på matindustrien.

Og vi sier som den kjente kokken, Jamie Oliver fra England. Om du leser innholdsfortegnelsen til en matvare og det minner om en leksjon fra en kjemibok, la være å kjøpe det.

Bruk din stemme til å påvirke.

 

Om palmeoljeguiden:

Palmeoljeguiden inneholder opplysninger om mengde palmeolje i forskjellige matvarer på det norske markedet. Mengdeen er oppgitt i intervaller, av hensyn til leverandører som ønsker å holde nøyaktige opplysninger om mengde palmeolje skjult av konkurransehensyn.

Palmeoljeguiden er laget ved hjelp av innsamlede opplysninger fra norske matprodusenter og importører. Opplysningene er samlet inn høsten 2011 og vinteren 2012. Guiden holdes løpende oppdatert, forutsatt at leverandørene bidrar med oppdatert informasjon.

 

Kilder:

Aftenposten

Framtiden i våre hender

Grønn hverdag

Regnskogfondet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *