Rupert Sheldrakes teorier bekreftes-Lysets hastighet kan variere

Rupert Sheldrake sin TEDx talk har de siste dager igjen gått som en farsott over nettet, men denne gang kanskje ikke av de grunner TED først håpet på.

Under  press fra ateist-skeptiker bloggerne P.Z.Myers og Jerry Coyne, deres fanklubb og andre, ble Sheldrake og  Graham Hancock  sine foredrag hos TED fjernet.  Myers og Coyne startet en kampanje av klager til TED om at Sheldrake og Hancock var «woo» og uvitenskapelig, og TED gikk rett i fellen.

Men folk flest liker ikke sensur av meninger, så den alternative presse gjorde en utmerket jobb i å sette søkelys på saken, samt spre de sensurerte videoer. Sheldrake selv kom ut med denne kommentaren om hendelsen:

«This discussion is taking place because the militant atheist bloggers Jerry Coyne and P.Z. Myers denounced me, and attacked TED for giving my talk a platform. I was invited to give my talk as part of a TEDx event in Whitechapel, London, called ‘Challenging Existing Paradigms.’ That’s where the problem lies: my talk explicitly challenges the materialist belief system. It summarized some of the main themes of my recent book Science Set Free (in the UK called The Science Delusion). Unfortunately, the TED administrators have publically aligned themselves with the old paradigm of materialism, which has dominated science since the late nineteenth century.»

På samme tid, eller rett etter denne TED sensur fiaskoen som de selvutnenvnte skeptikere var med å sette igang, finner universet det for godt å støtte noen av Sheldrake’s teorier med litt vitenskap. Sheldrake er en av mange som har hevdet at lysets hastighet ikke er konstant, og det støttes nå igjen av ny forskning.

«Two forthcoming European Physical Journal D papers challenge established wisdom about the nature of vacuum. In one paper, Marcel Urban from the University of Paris-Sud, located in Orsay, France and his colleagues identified a quantum level mechanism for interpreting vacuum as being filled with pairs of virtual particles with fluctuating energy values. As a result, the inherent characteristics of vacuum, like the speed of light, may not be a constant after all, but fluctuate.

Meanwhile, in another study, Gerd Leuchs and Luis L. Sánchez-Soto, from the Max Planck Institute for the Physics of Light in Erlangen, Germany, suggest that physical constants, such as the speed of light and the so-called impedance of free space, are indications of the total number of elementary particles in nature.»

Les mer  om saken i ScienceDaily: Speed of Light May Not Be Fixed, Scientists Suggest; Ephemeral Vacuum Particles Induce Speed-Of-Light Fluctuations

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *