Kompost – Grunnlaget for sterke planter i din hage

Det å gro sin egen mat har de senere år blitt en av de mest populære hobbyer for mange. Har du en hage, balkong eller en vinduskarm, så er det utrolig hvor mye man kan gro av frukt og grønnsaker.

International Compost Awareness Week er en sak som går av stabelen i flere land vanligvis en av de to første ukene i Mai. Den har som formål å bevistgjøre hvor viktig, enkelt og gledesfylt det er å lage sin egen kompost. Så har du din egen hage, her er noen tips fra Trehugger på hvordan du lager din egen (selvfølgelig økologisk) kompost.

«Why Compost?

Finished compost is a free soil amendment and fertilizer for the garden. It is mild and won’t burn plants like chemical fertilizers. By adding compost you’ll improve the overall texture of your soil enabling it to retain and drain water better.

Choose a Compost Bin

In the DIY Compost Bins post I collected some nice examples of homemade compost bins on the Internet. The post on Compost Bins for Small Spaces showcased three commercially available compost bins for those who weren’t born with the DIY gene and don’t mind spending money.

Compost Bins as Pets.

Think of your compost bin as a pet. This will do two things: it will help you see it as a living thing that shouldn’t be neglected, and teach you to ‘feed’ it a balanced diet.

There are two main types of organic materials you can feed your compost bin: greens and browns. Greens are high in nitrogen and described as ‘wet.’ Browns are described as ‘dry’ materials and are high in carbon.

When feeding your compost bin try to maintain a balance of 50% greens and 50% browns by weight. Since greens are typically heavier, you should add 2 to 3 buckets of browns for every bucket of greens you add.»

Lær mer om kompost hos Trehugger : The Do’s and Don’ts of Backyard Composting

International Compost Awareness Week (ICAW)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *