Minner fra nær døden-opplevelser: mer ekte enn virkeligheten?

Å se et sterkt lys komme gjennom en tunnel, en følelse av å være i en annen virkelighet, møte avdøde slektninger, eller å «flyte» ut av egen kropp, er kjente fellestrekk fra de som har opplevd nær døden opplevelser (NDO). Det er et fenomen som rundt 3-5% av oss har opplevd, og studier på folk som har hatt hjertestans viser at rundt 20% av de har hatt denne opplevelsen. Fra et vitenskapelig  synspunkt har store aspekter av fenomenet vært så godt som umulig å studere, da tilstanden kommer i en kaotisk sammenheng, som for eksempel en ulykke som har ført til en klinisk død, hvor personen senere har kommet tilbake til livet.

Det man kan gjøre da er å undersøke sannhetsgraden av minnene, og nettopp det har forskere ved universitet i Liège gjort. Deres funn ble for få dager siden publisert i den anerkjente journalen PLOS ONE, og det er oppsiktsvekkende resultater de har å vise til

Forskerne gikk inn i saken med utgangspunkt i hypotesen, hvis minnene om NDO var falske skulle de fenomenologiske karakteristikker være lik de av forestilte minner. Men hvis NDO oppleves på en måte som er lik vår virkelighet, ville minnene ha kjennetegn av egenskaper som er nærmere minnene av vanlige hendelser.

Resultatene forskerne fant var overraskende.

Ikke bare var minner om NDO forskjellig fra minner om forestilte hendelser, men de fenomenologiske kjennetegn (f.eks minner av fysiske sanser som lukt, smak osv ,eller detaljer om hendelsen) er enda mer tallrike i minnene fra NDO, enn i minnene av vanlige hendelser.

PLOS ONE Characteristics of Near-Death Experiences Memories as Compared to Real and Imagined Events Memories

ping

2 comments for “Minner fra nær døden-opplevelser: mer ekte enn virkeligheten?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *